Brightsider är vårt eget, påhittade ord för att beskriva den attityd till liv, arbete och vår omgivning som vi försöker leva upp till. En motsvarighet på svenska skulle kunna vara Guldkantare – kanske.

Man kanske skulle kunna tro att det är ett annat ord för optimist. Men då missar man den viktiga skillnaden. Medan optimisten varken ser problem eller risker och pessimisten är övertygad om att allt går åt skogen, är en Brightsider en person som är väl medveten om att allt inte är en dans på rosor, som ser riskerna och problemen – men som aktivt letar efter, och anstränger sig att skapa ljuspunkter och guldkanter. Som letar efter och uppmärksammar ljusglimtarna i mörkret.

Medan en pessimist sprider negativ energi omkring sig och en optimist kan lämna ett spår av krossade drömmar och övergivna projekt bakom sig, skapar och sprider en Brightsider positiv energi och ser till att få bra saker gjorda.

Vi försöker vara vad vi heter.

  • En Brightsider är personen som kommer in på gymmet från det horisontella ösregnet, blöt som en hund, tittar på de dystra ansiktena runt omkring sig, ler och säger “en perfekt dag för inomhusträning!”
  • En Brightsider letar efter tillfällen att fira och anledningar att uppmuntra och berömma andra.
  • En Brightsider gör motgångar till lärdomar, gläds över att inse att de haft fel, för då har de ju blivit klokare.
  • En Brightsider fokuserar på vad de kan påverka istället för att slösa sin energi på sådant som kanske irriterar, men som ligger bortom deras inflytande (i linje med Steven Coveys “Circle of influence”).
  • En Brightsider har insett att samme Steven Covey har helt rätt när han skriver att det viktiga på sikt inte är vad som händer oss utan hur vi reagerar på det.
  • En Brightsider struntar i om glaset är halvfullt eller halvtomt. Fyll på!
  • En Brightsider är action-orienterad.
  • I en Brightsiders garderob finns ingen offerkofta.

Kanske positiviteten ibland kan gå till överdrift som i denna klassiker – men motsatsen är nog värre, ändå.